Nieuws

Ga je je (recreatie) woning verkopen? Dan ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen. Je moet de labelklasse (A++++ t/m G) vermelden in advertenties. En op het moment van de overdracht moet je de pdf met het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

Heb je op moment van overdracht geen energielabel, dan kun je een boete krijgen. Ook wanneer de labelklasse ontbreekt in advertenties waarin je het huis te koop zet, bijvoorbeeld op Funda of Facebook, kan je een boete krijgen. Bij Zoek je energielabel kan je checken of jouw woning al een energielabel heeft. Is er nog geen label, neem dan contact op met een energieadviseur om een nieuw label te laten vaststellen.

Bij verkoop van een recreatiewoning is geen energielabel nodig voor:

  • Recreatiewoningen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2.
  • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt en een verwacht energieverbruik hebben van minder dan 25% van het energiegebruik bij permanent gebruik. Voorbeelden hiervan zijn recreatiewoningen die alleen in het hoogseizoen worden gebruikt en gedurende de rest van het jaar niet.

 

Vraag het energielabel op tijd aan

Zorg ervoor dat je een geldig energielabel hebt op het moment dat je het huis te koop zet. Kopers zien dan tijdens het zoeken al wat het energielabel is en dit geeft ze extra, waardevolle informatie over jouw woning.

Laat daarom jouw energielabel registreren vóórdat je de woning te koop zet. Begin daar op tijd mee: veel energieadviseurs hebben het erg druk, dus de aanvraag kan langere tijd duren. Misschien kan de makelaar je helpen om een goede energieadviseur te vinden. Je kan ook zelf een adviseur zoeken.

Energielabel registreren: zo doe je dat.

Het aanvragen en vaststellen gaat in 4 stappen: 

  1. Je zoekt een energieadviseur, bijvoorbeeld via zoekeenenergieadviseur.nl of woninglabel.nl.
  2. De energieadviseur komt bij je langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn en de grootte van je woning.
  3. De energieadviseur registreert de kenmerken van jouw woning.
  4. Je krijgt een uitgebreide pdf met het energielabel van jouw huis. Dit energielabel is 10 jaar geldig.


DE 4 STAPPEN VERDER UITGELEGD

 

Stap 1: energieadviseur vinden

Je mag zelf een energieadviseur kiezen, bijvoorbeeld via zoekeenenergieadviseur.nl of woninglabel.nl. Hier zijn gecertificeerde energieadviseurs te vinden die een energielabel mogen registreren. De prijs voor het vaststellen van het energielabel kan per energieadviseur verschillen. Vraag dus altijd bij een paar adviseurs een offerte op en vergelijk die met elkaar.

Wil je zeker weten dat de adviseur die jouw woning komt opmeten ook gecertificeerd is? Vraag dan bij het bezoek om het vakpaspoort CRT (Centraal Register Techniek).

Je kunt zoeken op postcode en contact opnemen via de contactgegevens van de adviseur.

Stap 2: energieadviseur komt langs

De energieadviseur bepaalt het energielabel van je woning aan de hand van bouwjaar, woningtype, woningoppervlakte en andere woningkenmerken die van belang zijn voor het energieverbruik. Deze kenmerken zijn:

  • Soort glas
  • Gevelisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Soort verwarming, bijvoorbeeld een HR-ketel of warmtepomp
  • Aparte voorziening voor warm water badkamer naast CV ketel (geen keukenboiler)
  • Ventilatiesysteem
  • Zonnepanelen en zonneboiler


Tijdens het bezoek loopt de adviseur deze kenmerken zorgvuldig langs. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn en de grootte van je woning. Heb jij in het verleden verduurzamingsmaatregelen genomen, bijvoorbeeld bij een verbouwing? Zorg dan dat je alle documenten over die verbeteringen, zoals tekeningen, foto’s en facturen, bij de hand hebt. Dit helpt de adviseur bij het beoordelen van je woning.

Stap 3: registratie

Met de opgenomen kenmerken berekent de adviseur hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt (zoals de wind en zon). Met die berekening stelt de adviseur het label vast en registreert deze in de database EP-online.

Stap 4: pdf

Na registratie krijg je een pdf (document) met het energielabel. Daarin staan alle kenmerken van je woning. Deze kun je uitprinten en overhandigen bij de verkoop van je woning.

In de pdf staat een uitgebreide uitleg over de kenmerken en concrete verbetermogelijkheden voor de woning. Ook staat er of je woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’ en daarmee klaar is voor een toekomst zonder aardgas.

Het label is vanaf de opnamedatum 10 jaar geldig. Dit betekent dat hetzelfde energielabel 10 jaar lang kan worden overhandigd als er een nieuwe koper van de woning is. Ook als dit energielabel is vastgesteld via een eerdere methode.